Telefon: 06 (30) 376 38 26 e-mail: nadasy@renowin.hu www.renowin.hu Facebook Twitter

Korszerűsítés

Hozzászólások kikapcsolva

Posted on 19th március 2011 by admin

Hagyományos ablakok korszerűsítése – az ablaktulajdonos szemszögéből


A történelmi stílusú lakások gyönyörű, de rosszul szigetelt ablakain szökik el a fűtési energia akár 40 százaléka. A nyílászárók korszerűsítésével az energiaköltségek 15-30%-al csökkenhetnek. A szakszerű felújítás vagy csere több év alatt térül meg, de megtérül. A megtakarítás a havi ezer forint nagyságrendet is elérheti ablaktáblánként, ezen túlmenően a hő- és hangszigetelés kényelme és eleganciája a lakás értékét is növeli.

Első lépésben mérjük fel az ablakok, erkélyajtók és bejárati ajtók, üveges verandák állapotát, fekvését, időjárásnak kitettségét. Több cégtől, szakembertől kérjünk ajánlatot, de dönteni a tulajdonosnak kell. Kérjünk „áfás“ ajánlatokat, a bejövő ajánlatok igéreteit, tartalmát és árát tételesen írjuk fel egy papírra és megrendelés előtt rögzítsük ezeket konkrétan.

homlokzatAz ablakkorszerűsítést fontolgató tulajdonosok nem állnak könnyű döntés előtt. Egyrészről előnyösebbnél előnyösebbnek tűnő ajánlatokkal bombázzák őket a különféle termékeket kínáló vállalkozások, másrészről az összköltségek végül valójában sokkal magasabbak is lehetnek a beharangozottnál. Kalkulálni kell esetenként a nyílászáró és az épület kapcsolatának szigetelését, a redőnyszekrény szigetelését és légzárását, a külső-belső kőművesmunkát, festést, mázolást, párkányozást, az illesztések takarását, esetleg a szükséges elkerítéseket, állványozást, belső díszburkolat vagy táblák asztalosmunkáit, , a takarítási igényt, a porvédelmet az építkezés alatt és azután, a keletkező hulladékok kezelését, az időráfordítást is. Az alternatívák összevetésénél elengedhetetlen szempont a hőszigetelés, lég- és vízzárás, a hangszigetelés, fontos a nyitáskomfort, a takaríthatóság, a betörésgátlás, a karbantartási igény. Az esztétikum és értékállóság kérdését se bízzuk a véletlenre – egy csúnyára sikerült csere visszafordíthatatlan és örökre tönkre teheti az egész társasház eleganciáját. Ne feledjük, az év tizenkét hónapból áll, nyáron a betűző nap árnyékolása lehet kardinális kérdés, ősszel és tavasszal az ellenőrzött légcsere és a besütő nap energiaköltségek nélkül járulnak hozzá a lakás komfortosságához. A padló, a falak, a födém és a nyílászárók hőszigetelésének egyensúlyban kell maradnia, különben a „leggyengébb láncszem“, a lakás leghidegebb pontja télen pásodhat és ez kevés légcsere esetén penészedéshez vezethet.

Tájékozódjunk szomszédainknál, lakótársainknál, a közös képviselőnél milyen tapasztalatok állnak rendelkezésre, szükségesek-e engedélyek. A műemlék épületeknél, védett homlokzatokon, főutcai homlokzatokon különös körültekintéssel kell eljárni. Az állag- és városvédelem nem csak divatos trend hanem a társadalom bölcs előrelátása is. A társasházaknál külön szempont, hogy a ház homlokzata, a homlokzat megjelenése és műszaki állapota az osztatlan közös tulajdon része, vagyis nem rendelkezhetünk vele kedvünk szerint sem erkölcsi, sem jogi értelemben.

A legtöbb tanáccsal egy baráti asztalos és építész segíthetnek, ők a probléma igazi szakértői.

ablakA nagy belmagasságú lakásokban a redőnyszekrények hőszigetelésével és légzárásával érhető el a legkisebb költségek mellett a leglátványosabb megtakarítás. Létrára állva mindenki meggyőződhet arról, hogy a plafon közelében esetleg 3-5 fokkal is melegebb a levegő mint asztalmagasságban. Ez a meleg levegő áramlik kifelé a redőnyszekrényen át, így fűtjük télen az utcát. A távozó meleg helyére kézzel érzékelhetően hideg fúj be a redőnyszekrény borításánál. A légcsere melléktermékeként a redőnyszekrényen átáramló, ott lelassuló levegőből évtizedes, egészségtelen por ülepedik le gyakran vödörszámra. Ha egy társasház egy havi fűtésszámláját a redőnyszekrények szakszerű szigetelésére fordítja, a fűtési költségek akár 10-15%-al is csökkenhetnek, a beruházás tehát gyorsan, talán egy éven belül is megtérülhet.

Hónapok alatt kifizetődhet a fűtetlen padlásterek alatti lakások födémjének hatásos hőszigetelése is, ez négyzetméterenként 1-2 ezer forintból is megoldható. Az energiamegtakarítás látványos, illetve egyszerűen melegebbek lesznek a lakások télen.

1978-ig még a fejlett európai államokban is építettek be külső nyílászárókat, főleg bejárati ajtókat és verandákat egyrétegű, szigeteletlen üvegezéssel. A szigetelt üvegezés és légzáró gumitömítés, a küszöbnél is körbefutó kettős ütközés utólag is pótolható. Ha eddig például 40 köbméter gázzal tudtuk rossz bejárati ajtónkat „kifűteni”, a modernizálással ez az érték a felére, harmadára csökkenthető, vagyis 14-24 köbméter gáz is elegendő lesz ugyanarra az időtartamra.

A régi gerébtokos ablakokat sem kell feltétlenül kibontani, lecserélni. Még a  szakszerű csere is nagy ráfordítással és visszafordíthatatlan építészeti átalakítással, állagvesztéssel jár. Ráadásul a csere jelenlegi hazai gyakorlata szemmel láthatóan gyakorta tragikus állagromlást eredményez védett homlokzatú épületekben is. Budapest belvárosában a helyzet több építész szerint drámai.

A felújításokkal kapcsolatos aggályok alaptalanok. A felújítások technológiája, anyagai nagy fejlődésen mentek át. A nemzetközi szakmai álláspont szerint minden ablak felújítható, korszerűsíthető, legrosszabb esetben restaurálható. A kérdéskör olyan széles dimenziójú, hogy például Németországban az ablakfelújításokat kiemelték az új ablakok létesítésére vonatkozó előírások hatálya alól, ugyanakkor 2008-tól kötelező a forgalmazott ingatlan energia- és zajterhelési igazolása.

A szakszerűen felújított, thermoüvegezéssel és légzáró tömítésekkel korszerűsített történelmi ablak hő- és hangszigetelése versenyezhet a modern ablakokkal is. Energiatakarékos üveg és légzáró tömítések beépítésével u<1,2 értékeket lehet elérni, ez a modern ablakoknak is a becsületére válna.

Az ablakszerkezet hőszigetelését az „u” (régebben „k”) paraméter jelzi. A hőszigetelés annál jobb, minél kisebb ez az érték. Egy modern, ragasztott üveggel ellátott ablak hőszigetelését döntően az alumínium üvegkávába nyomtatott 1.4 vagy 1.1 esetleg ennél kisebb szám jelzi.

Szemléltetően leegyszerűsítve egy ilyen 1 m2-es ablaktábla, melynek felülete télen például +2C° kívül és +12C° belül, más szóval ha az ablaktáblákon 10 fok különbség mérhető kívül és belül, akkor az 1,4-es ablak 10×1,4=14 illetve az 1,1-es ablak 10×1,1=11 Watt teljesítménnyel „fűti” az utcát. Egy, a 30-as években készült, azonos méretű, régi de jól záró kapcsolt gerébtokos ablak hővesztesége összehasonlításunkban körülbelül 2,4×10=24 Watt lenne. Ha új típusú ablakunk üvegezésében 1.4 vagy 1.1 jelölés nincs, az üveg besorolása valószínűleg 2.8 – vagyis a hőveszteség folyamatosan 28 Watt nagyságrendű. Ez egy hideg téli estén esetenként bizony rosszabb mint egy gerébtokos ablak hőszigetelése.

A hőveszteség mértéke plasztikusan is elképzelhető, hiszen mindenki tapasztalta már, hogy egy 60 Wattos izzó milyen sok hőt ad le – körülbelül annyit, mint egy új erkélyajtó rossz, „2,8-as” üveggel. Ez azt jelenti, hogy „jó üveg” nélkül még egy új ablak sem feltétlenül energiatakarékos!

Az energiatakarékos (Low-E) üveg és légzáró gumitömítések alkalmazását sem az új ablakoknál, sem a régi ablakok korszerűsítésénél nem lehet megkerülni, hiszen ezek hiánya megduplázza az ablaktábla hőveszteségét télen.

Az ablakfelújítástok eszköztára most egy u < 1,2 értéket ígérő módszerrel bővült. A belső oldalt egy olyan „szuperszárnyá” alakítják ami biztosítani tudja a hő-hang- és légszigetelés teljes kényelmét. Az ablakot eredeti szépségében lehet felújítani.

Több millió hagyományos ablak szanálható szakszerűen a magyar szabadalommal. 

A belső (és/vagy a külső) ablakszárnyat az autorizált szakcég leakasztja és műhelyében gittágyával együtt kivágja belőle a régi üveget. A karcsúsított régi ablakszárnyat a szabadalom szerinti önhordó, vasalattal merevített kerettel stabilizálja. A, réteges szerkezetű, ragasztással és kötőelemekkel egyesített szárnyat felületkezelés után modern, 24 mm-es hőszigetelő üveggel beüvegezik. Az eredeti fa ütközőperemből 4 mm-t elmarnak, az ütközési hézagba lengőajkas, légzárást biztosító, lágy gumitömítés kerül.

Az eljárás egy új utat myit a díszes “gerébtokos” ablakok tömeges, szakszerű korszerűsítéséhez, az eddig ismert, összehasonlítható eredményeket nyújtó eljárásoknál olcsóbb, csak a szárnyat kell átalakítani, bontás nem szükséges. Új, hogy a szerkezet önhordó, saját intelligens üvegkávával rendelkezik és fogadni tudja a szakmában egyedül elfogadott, nehéz, 24 mm-es szigetelt Low-E üveget is. Ahol eddig fa ütközött fán, ott modern gumitömítés biztosítja a lég- és vízzárást. Új, hogy a felújítás anyagai, zárt technológiája és méretezése szabványosíthatóak és igazodnak a korszerű, új ablakok gyártásának irányelveihez.

Főleg a történelmi, gyakorta védett homlokzatok ablakait, erkélyajtajait, ajtóit célszerű a találmánnyal korszerűsíteni, lakó- és középületekben egyaránt.

A találmány alkalmazása a hang- és légszigetelés kényelme mellett lakásonként még több ezer Forint havi energiamegtakarítást is eredményez.

Nádasy László

^ vissza a lap tetejére

Nincsenek még hozzászólások.

Bocsánat, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet hozzászólni.